Nyaing (till vänster) är elva år och går första året på Secondary school. Det är som klass 6.
Nyaing (till vänster) är elva år och går första året på Secondary school. Det är som klass 6.
Nyaing med skolkamrater
Nyaing med skolkamrater
Lektion i skolan
Lektion i skolan
Geografi står på schemat nu
Geografi står på schemat nu
Lektion i skolan
Lektion i skolan
Rafiki med Nyaing och hennes klasskamrater
Rafiki med Nyaing och hennes klasskamrater
Laos ligger i södra Asien
Laos ligger i södra Asien

Skolgång ger Nyaing nya möjligheter

I norra Laos finns många vackra byar. De som bor där odlar ris och annat de behöver. Många av de vuxna har bara gått ett eller två år i skolan. De flesta har mat och klarar sig men lever ganska fattigt.

Rent vatten, sjukvård och skola kan finnas långt från där man bor. I dag kan de flesta gå upp till femte klass i skolan i många byar. Sedan slutar barnen eller så får de vandra långt för att komma till en skola som har de högre klasserna.

Nyaing är elva år och går första året på Secondary school. Det är som klass 6. Hon har äldre syskon som går på skolan och de bor vid skolan.

– Jag gillar ämnena i skolan. Särskilt lao och när det är dans på schemat, säger Nyaing. Favoriten på rasten är rattanball och på kvällarna tittar jag helst på ThaiTV.

I den by där Nyaing går i skolan finns ingen ström. Läxorna görs därför i ljuset av en ficklampa, eller tidigt på morgonen så snart det blivit ljust.

I den by där Nyaing går i skolan finns ingen ström. Läxorna görs därför i ljuset av en ficklampa, eller tidigt på morgonen så snart det blivit ljust. Tv kan Nyaing se hos en lärare som har kopplat den till ett bilbatteri.

Varannan helg går eleverna hem till sina familjer. Det är långt. De flesta barnen berättar att de längtar efter sina familjer. Hela helgen hemma ägnar de sig åt att skaffa mat till nästa period på skolan. Föräldrarna har inte pengar att skicka med utan barnen skördar grönsaker och annat som de bär med sig.

Livet i byarna är tufft men med utbildning kan man få en annan framtid. Rafiki träffade Sakhao som är vuxen och som var den första i sin by som fick gå i skolan. Två dagar tog det honom att vandra till skolan.

Vad tjänade du på att gå i skolan?
– Jag kan läsa och skriva i dag. Det kan inte mina föräldrar. Jag är en av de få i min generation som kan ta ett jobb. Jag kan lära mig nya saker eftersom jag kan läsa, säger Sakhao.

Text och foto: Andreas Hallman

I norra Laos finns byar där man odlar ris. Många som bor här är fattiga på pengar.

Vuxna har nästan inte gått i skolan. Barn kan nu gå i skola till klass fem. Sedan slutar många. Det är så långt att gå till nästa skola.

Nyaing går i sexan. Hon är 11 år. Hon bor vid skolan.

– Jag gillar ämnena i skolan. Särskilt lao och när det är dans, säger Nyaing. Favoriten på rasten är rattanball. På kvällarna tittar jag helst på ThaiTV.

Varannan helg går Nyaing hem till sin by. Det gör de andra barnen också. De berättar att de längtar hem.

När de är hemma samlar de ihop mat från familjens odlingar. Det ska de äta på skolan. De saknar pengar att köpa mat för.

Med utbildning kan byarna få det bättre. Sakhao var först i sin by att gå i skolan. Nu är han vuxen:

– Jag kan läsa och skriva. Jag kan ta ett jobb och lära mig nya saker för jag kan läsa, säger Sakhao

FNs Barnkonvention
Rafikitidningen 2018/03