Jillos familj har kameler nu, för de klarar torkan bättre än kor.
Jillos familj har kameler nu, för de klarar torkan bättre än kor.
Jillos familj har kameler nu iställey för kor. Kameler klarar torkan bättre.
Jillos familj har kameler nu istället för kor. Kameler klarar torkan bättre.
Kenya ligger i Afrika
Kenya ligger i Afrika

Jillos familj har kameler nu

Jillo brukar gå till skolan tidigt. Klockan åtta har de morgonsamling innan  lektionerna börjar. Är han där tidigt kan han göra läxan ihop med klasskompisarna och få hjälp av lärare om det behövs.

– Då slipper jag ju göra läxorna hemma på kvällen, för vi har ingen elektricitet. Fast ibland hänger jag bara med kompisarna på morgonen. Vi spelar massor av fotboll också, säger han och ler.

Jillos pappa har boskap och Jillo tycker om att hjälpa honom att sköta djuren på helgerna och ge dem vatten. Djuren går fritt och betar så de får passa dem och kolla att alla mår bra.

Kameler klarar torkan bättre

Förr hade familjen kor som de levde av. Kött, mjölk och skinn från korna hjälpte dem att leva gott. Det de inte behövde själva kunde de sälja. Nu har klimatet ändrats så korna kan inte överleva. Korna fick för lite att äta under de långa torrperioderna. Genom byns självhjälpsgrupp har familjer kunnat köpa kameler och fått lärt sig sköta dem. Kameler klarar torka mycket bättre än kor. Jillo berättar:

– Kameler klarar torkan bra med sina pucklar på ryggen. De ger oss mjölk och skinn precis som korna gjorde. Vi har getter också som ger mjölk och som vi slaktar och äter.

Jillos familj har kameler nu iställey för kor. Kameler klarar torkan bättre.
Jillos familj har kameler nu istället för kor. Kameler klarar torkan bättre.

Under de torra perioderna finns bara vatten i de djupaste brunnarna. De som är borrade nästan 100 meter ner i marken. Eftersom det är så varmt kan de inte förvara kött. Så när de slaktar är det fest! Då äter många tillsammans och allt blir uppätet.

Lek och kvällsmys

– Vi bor tätt i byn. Kompisarna bor nära och vi gör mycket tillsammans. Passar djuren gör jag ofta med kompisar. Varje ledig stund vill jag sparka fotboll och vara med kompisar. Ibland sitter vi på kvällarna och pratar och dricker chai precis som de vuxna brukar göra. Det är härligt det!

Jillo går tidigt till skolan. Ibland gör barnen läxor tillsammans innan skolan börjar.

– Då slippar man göra dem på kvällen, säger Jillo.  

Jillos pappa har kameler och getter. Jillo tycker om att hjälpa sin pappa. På helgerna tar de hand om djuren tillsammans. De ger djuren vatten. Det är väldigt torrt där Jillo bor. 

Kameler

Från kamelerna får familjen mjölk och skinn. Från getterna får de mjölk och kött. Kött äter de bara när det är fest. Då äter många tillsammans. 

– Jag bor nära sina kompisar. Vi gör mycket ihop, säger Jillo.  

Familjen handlar i affären. De får pengar att handla för när de säljer kött, skinn och mjölk.

Jillos familj har kameler nu iställey för kor. Kameler klarar torkan bättre.
Jillos familj har kameler nu istället för kor. Kameler klarar torkan bättre.

Jillos pappa är med i en grupp där man lär sig saker. Bland annat hur man tar hand om djur och säljer saker. Där kan man också låna pengar.

Jillos fritid

– Jag gillar att sparka fotboll och vara med kompisar. Ibland sitter vi och pratar och dricker te. Det är härligt.

Jillo

Ålder: 12 år
Klass: 6
Bor: I byn Segel i Norra Kenya.
Gillar: Sparka fotboll och hålla på med familjens boskap.

Självhjälpsgrupp

Jillo och Kames föräldrar är med i en självhjälpsgrupp i byn. Där får de nya  kunskaper, kan låna lite pengar och hjälpa varandra. Området runt Marsabit i norra Kenya är väldigt torrt så det är svårt att odla och ha boskap där.

Barnrättsgrupp

Kame och Jillo är med i en barnrättsgrupp i skolan. Där får de lära sig om barns rättigheter och hur de bygger sin framtid. Nu planterar de träd så att inte mer jord blåser bort. Då blir livet bättre för alla.

Läs mer om globala målet 2 - Ingen hunger

Till startsida för tema - Ingen hunger

Tidning