– Utbildning är viktigt för att jag ska kunna hjälpa min familj när jag slutat skolan. Utbildning är nyckeln till framgång, tycker Primrose.
– Utbildning är viktigt för att jag ska kunna hjälpa min familj när jag slutat skolan. Utbildning är nyckeln till framgång, tycker Primrose.
På skolgården finns en studsmatta, rutschkana, klätterställning och mycket annat roligt.
På skolgården finns en studsmatta, rutschkana, klätterställning och mycket annat roligt.
Zimbabwe (rödmarkerat) ligger i sydöstra Afrika.
Zimbabwe (rödmarkerat) ligger i sydöstra Afrika.

Catch up-school – Läsa ifatt-skolan

I landet Zimbabwe i Afrika har alla barn rätt att gå i skolan. Här betalar föräldrarna skolavgift. Om man är föräldralös eller varit tvungen att jobba och därför missat skolan kan man få börja i en ”catch up- school”. Det betyder att man får möjlighet att ta igen det som man missat.

I en catch up-school på Simukais center utanför huvudstaden Mutare går Primrose, 12 år, Takudzwa, 13 år, och deras klasskamrater. Deras skola ligger bredvid en stor grönsaks- och klädmarknad. Här bor väldigt många människor. Det flesta jobbar på marknaden.

Alla i klassen bär uniform i skolan men i catch up-klassen krävs ingen speciell färg eller stil. Det viktigaste är att man är i skolan.

I catch up-klassen lär man sig matematik, engelska, Zimbabwes språk shona, samhällskunskap och naturvetenskap. Här får man gå tills man kan börja i en vanlig skola. Barnen läser måndag till fredag. De börjar klockan åtta och slutar klockan ett. Alla i klassen bär uniform i skolan men i catch up-klassen krävs ingen speciell färg eller stil. Det viktigaste är att man är i skolan.

På skolgården finns en studsmatta, rutschkana, klätterställning och mycket annat roligt. På rasterna leker barnen lekar som heter maflowu, whish, ngodo, tsetsetse och pada. Ibland behöver barnen en boll till sin lek. Då är de uppfinningsrika och tillverkar egna. Genom att snurra ihop plastpåsar kan man få en alldeles perfekt boll.

“Det är viktigt att det finns catch up-klasser. Det gör det möjligt för oss att få utbildning och lära oss samma saker som andra barn.”

Primrose tänker och tycker en hel del om skolan.
– Jag vill gå i skolan så att jag kan hjälpa min familj när jag blir stor, säger hon. 

Primrose är äldst av fem syskon. Hon har två yngre systrar och två yngre bröder. Barnen är föräldralösa men bor hos sin mormor som tar hand om dem.

Primrose tycker inte att det är jobbigt att gå i skolan.Tvärtom älskar hon att gå dit.

– Det är viktigt att det finns catch up-klasser. Det gör det möjligt för oss att få utbildning och lära oss samma saker som andra barn, säger Primrose som drömmer om att bli advokat och arbeta för rättvisa.

“Jag tycker att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter.”

– Jag vill kunna ta hand om min familj och arbeta för att samhället blir mer rättvist. Rättvisa är viktigt för mig eftersom jag tycker att alla människor är lika mycket värda och ska ha samma rättigheter, fortsätter Primrose.

Efter skolan, när Primrose kommit hem, gör hon sina hussysslor och tvättar skoluniformen. Den blir ruskigt smutsig av all lek på skolgården. Det är viktigt att uniformen är hel och ren till nästa skoldag. Primrose hjälper också mormor med annat som behöver göras. Eftersom Primrose är äldst i syskonskaran är hon också den som förväntas hjälpa till mest. När hon får lite tid över tycker Primrose om att läsa. 

Text och bild: Ida-Maria Kärkkäinen

Det finns ingen lättläst version av denna artikel.