Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 10

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 33
Varje barn har rätt att skyddas mot droger.
Barn på flykt
Upendo bor i Tanzania, i Afrika.
Barn på flykt
Upendo med sin pappa Aron. Till höger lillebrorsan Alen.

När Upendo var liten arbetade hennes pappa som bärare till turister som klättrade uppför berget Kilimanjaro. Pappa Aaron använde droger och det var inte så lätt för familjen. Men en dag hände något…

Idag är Upendo 13 år. Hon bor i Tanzania på Kilimanjaros sluttningar. Familjen består av pappa Aaron, mamma Eve och syskonen Glory, Alen och Emanuel.

Kilimanjaro är Afrikas högsta berg. Det är 5.895 meter högt. Hit kommer många varje år för att bestiga toppen. Det tar mellan fem och sju dagar att vandra till toppen och tillbaka. Turisterna behöver mycket packning och måste anställa bärare. Packningen innehåller tält, mat och annan utrustning och får vara max 20 kg. Turisterna bär en liten ryggsäck var. Det är en jobbig klättring eftersom luften blir tunnare ju högre upp på berget man kommer. Pappa Aaron som arbetat som bärare berättar:

– På den tiden använde jag både alkohol och droger. Det var ett hårt liv. Jag visste inte att droger var farligt, vi hade inte fått någon undervisning om hur de kan påverka en. För det första förstör de en människas hälsa, sedan hade vi inga pengar kvar att köpa mat för. Alla pengarna gick till drogerna. Det påverkade såklart hela familjen, berättar Aaron.

Familjen bodde då i ett lerhus med ett rum. De hade inte råd att köpa bra kläder och Aaron kom inte ihåg att tvätta sig och hålla sig ren. De hade inga djur då pappan inte hade pengar och därför ingen möjlighet att köpa en ko eller get till familjens försörjning. Mamma Eve tog hela ansvaret för familjen. Upendo var liten och kommer inte ihåg hur tufft det var. Men pappa Aron minns:

– Man tror att man mår bra, men man kan inte tänka på rätt sätt. Med drogerna fick jag mer energi och jag kände inte av kylan uppe på berget. Men jag fick knölar på benen och kände inte mina muskler, säger Aron.

– Kylan är mycket farlig. Man kan förfrysa sig för när man använder drogerna känns det inte att man fryser, fortsätter han.

Så fort Aron kom hem ställde han väskan i huset och gick ut med sina kompisar och rökte marijuana och drack pombe (bananöl). Nu när Aaron berättar ser han glad och frisk ut. Han är tacksam för sitt nya liv.

– Jag fick veta hur farligt det är med droger. Därför ville jag sluta använda droger och jag lyckades. Mitt liv förändrades helt.

Att jobba som bärare slutade Aaron med. Han var rädd för att falla tillbaka till drogmissbruk igen, på grund av grupptrycket. Livet har också blivit bättre för resten av familjen, förklarar Aaron.

– Jag har bra kontakt med mina barn nu. När vi äter middag brukar vi sitta och prata och berätta om hur vi har haft det under dagen. Vi delar idéer med varandra.

Aaron arbetar numera som vakt. Runt huset odlar familjen majs, bönor och kaffe och han arbetar på åkerplättarna. Det är också en del jobb med att ta hand om familjens ko, kalv och fyra getter.

När Rafiki besöker Upendo och Aaron tittar syskonen och grannbarnen nyfiket in genom dörren. Upendo visar runt oss i hemmet. Att ta hand om miljön är viktigt för Upendo. Hon gillar att plantera träd, vattna och sopa gården så det blir rent och fint. Upendo brukar även diska när hon är hemma. Sedan leker hon såklart med kompisar.

– Vi brukar hoppa hopprep. Om vi vill titta på tv går vi in till grannen, berättar hon.

Upendo vill bli ekonom och jobba på bank när hon blir stor. Hon gillar matte i skolan. Det går 49 elever i hennes klass och de har olika lärare.

– Shao är den bästa läraren, han är ofta glad och berättar roliga saker. Han undervisar så att jag förstår, säger Upendo.

Hon gillar skollunchen som består av bönor och en majsgröt som kallas ugali. Det är samma mat varje dag. Witness heter Upendos bästis och de brukar göra läxorna tillsammans. I skolan leker de och spelar fotboll. Ibland tävlar de i löpning och längdhopp. Upendo berättar att hon kan lite om Sverige.

– Det är kallt där och mycket snö. I skolan är det få elever i varje klass och inte så många som här.

Upendo har suttit med och lyssnat när pappa Aaron har berättat sin livsberättelse.

– Börja aldrig använda droger, det kan verkligen påverka en människa på ett dåligt sätt, avslutar hon.