Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 17

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 24
Varje barn har rätt att åtnjuta bästa uppnåeliga hälsa och rätt till sjukvård. Traditionella sedvänjor som är skadliga för barns hälsa ska avskaffas.
Simran från Indien
Simran är tolv år och bor i Rishikesh i norra Indien.
Simran från Indien med sina grannkompisar
Simran med sina grannkompisar

Att tänka på vad du köper och återanvända så mycket som möjligt är bra. Istället för att alltid köpa nytt kan du köpa kläder på en second hand-affär. Det är bättre för miljön och vi använder mindre mängd material. Det är också viktigt att försöka handla varor som är märkta med olika märken för rättvisehandel. Då vet du att de som tillverkat varorna har bra arbetsvillkor.

Staden Rishikesh ligger i en dal och är omgiven av berg på nästan alla sidor. Mitt genom staden rinner floden Ganges. Simran bor med sina föräldrar i ett hus som de delar med tre andra familjer. Hon har inga syskon men det bor många andra barn i huset som hon leker med varje dag.

– Min bästa vän heter Reshma, hon bor här i närheten och vi hjälper varandra med läxorna. Efter det brukar vi leka kurragömma och hoppa hopprep, berättar Simran.

Simrans mamma heter Vimla. Hon jobbar på organisationen Bhartiya Gramotthan Sanstha, BGS, där hon lär kvinnor att sy. BGS jobbar för att det ska vara rättvis handel, fair trade, och försöker ge fler människor i Rishikesh-området högre lön. Bland annat utbildas kvinnor i vävning, stickning och sömnad. Efter utbildningen kan de själva göra saker som de kan sälja eller också kan de få ett jobb. I mindre städer i Indien är det vanligt att mamman i familjen sköter om hem, barn och kanske även farmor och farfar i stället för att gå till ett vanligt jobb. Då har familjen bara pappans lön att leva på och det kan vara svårt att få pengarna att räcka till. På BGS får kvinnorna jobba så mycket eller lite de vill så att de samtidigt kan se till att familjen har det bra.

Simrans mamma Vimla har jobbat på BGS i 14 år. När hon började här kunde hon ingenting om textil eller fair trade. Hon fick först lära sig handvävning och när hon jobbat som vävare ett tag fick hon studera sömnad. Nu har hon blivit lärare i sömnad. För det mesta syr kvin – norna på BGS väskor och kassar i jute som är ett miljövänligt material. Ibland har de också möten där de pratar om fair trade och hur alla måste hjälpas åt för att ta hand om miljön.

– Att jobba på BGS har gett mig självförtroende. Förut var jag rädd att gå ute själv men nu kan jag gå vart som helst. Jag har också lärt mig att prata inför folk och att dela med mig av det jag kan till andra, säger Vimla.

Vimla är också stolt över att bidra till familjens inkomst så att hon, hennes man Pushkar och Simran kan leva under bra förhållanden och planera för framtiden. Simran vill bli läkare och gillar matte bäst av alla ämnen i skolan. Hon har precis börjat i 6:e klass och har 44 klasskamrater. I Simrans skola går det bara flickor, pojkarna går i en annan skola bredvid.

– Här går man i skolan på lördagar också. Vi har veckan uppdelad så att det blir tre dagar för läsning och tre dagar för praktiska övningar, berättar Simran.

På lunchrasten springer alla barnen ut för att tvätta händerna på gården. De hjälps åt att hälla vatten åt varandra. Det är viktigt att tvätta sig eftersom de sedan samlas i klassrummen och äter ur sina medhavda lunchlådor med bara händerna. Simran gillar bäst linsgryta med ris.

I skolan har alla flickorna likadana skoluniformer så att man ska känna gemenskap och inte bli utanför om ens familj inte har råd med så fina kläder. Men när Simran kommer hem byter hon om till andra kläder. Hon tycker bäst om att gå klädd i t-shirt och jeans.