Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 21

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 9
Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.

Darius i Uganda Mayengo och Darius bor i Uganda

Jullov – det är dags att gå hem. Alla barn har rätt till en familj.

Ett par dagar före jul träffar Rafiki två killar i Uganda. De berättar hur de växte upp utan familj fast det ändå fanns en familj. Mayengo och Darius har gått färdigt skolan nu men de förlorade några år när de inte gick i skola.

Darius berättar:

– Jag var fem år när min mamma dog. Efter några år gifte sig min pappa igen och då blev det problem. Min nya mamma gillade inte mig och mina syskon. Vi fick ingen mat och fick leta mat i byn. Men jag började skolan. Till slut skickade pappa mig till sin bror i huvudstaden. Pappa skickade pengar till skolavgift men de tog min faster som var kompis med min nya mamma. Jag fick stryk också. Till slut flyttade jag ut på gatorna i Kampala. Pappa visste inget men till sist kom han och hittade mig.

Jag kunde inte bo hemma så jag levde på gatorna i vår stad ett par år. Jag gick inte i skolan. Jag vet hur det är att ge sig iväg tidigt för att hitta skräp som man kan sälja till återvinning och hur det är att inte veta var man ska sova.

Jag träffade några som jobbar med gatubarn och till sist flyttade jag in på deras center. Där fick jag bo ett tag. Man får lära sig att tvätta sig, äta riktigt och gå i skolan. Sånt som andra barn är vana vid. Men de letade också rätt på min familj. Nu bor jag hos en faster som jag tycker om.

Jag har läst ikapp grundskolan. Nu läser jag ekonomi. Och jag har bra kontakt med min pappa igen.

Darius är ett av de barnen som berövades rätten till sin familj. Idag har han familj igen.


På gården pratar Andreas och Rafiki med en pedagog i förskolan. Barnen har paus. De har lekt och jagat varandra. Barnen kommer hit när föräldrarna jobbar. En ny användning för ett hus som haft flera hundra banhemsbarn förut. Förskola och fritids.

Rafiki träffar på ett barnhem. Eller det var ett barnhem. Barn som levde på gatan togs dit. Barn som inte hade föräldrar som kunde ta hand om barnen bra fick bo där. Allt för att barnen skulle få det bättre. Men en dag anställde man extra personal som började leta efter barnens familjer. Man kan spåra polisens anteckningar eller fråga vad barnen minns själva av sin familj.

Det som hände var att efter tre år hade 200 barn hittat en mormor, farbror eller annan släkting som gärna ville att barnen bodde hos dem. De kanske inte hade så mycket pengar men det kan man ju hjälpa till med. Flera av släktingarna hade undrat var barnen tagit vägen men inte kunnat hitta dem.

Några av barnen hittade man ingen familj till. Så det är inte riktigt alla som flyttat ut. Men de flesta. Och nu kan lokalerna användas till förskola och till fritids för barn i området.

Vill du veta mer? Om du blir nyfiken och vill veta mer om varför man försöker hitta familjer till barn på barnhem kan du gå in på webbplatsen Barnhemskollen. Där kan du göra en test om vad du vet. Det är ingen sajt för barn så språket kan vara krångligt. Men det är ganska tydliga frågor och svar.