Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Lucka 23

Dagens lucka i Julkalendern

Tidigare luckor Julkalendern 2017 | Barnkonventionen

Artikel 16
Varje barns rätt till privatliv ska respekteras.

Dinesh från Nepal

Dinesh bor i byn Wahaki i Nepal. Rafiki har träffat honom för att prata om hemligheter – men dem ville han inte avslöja.

Dinesh tycker om att bo på landet, även om det är svårt att resa till och från byn. För att komma till närmsta större stad måste man vandra en timme nerför berget, åka båt i en timme och sedan åka bil i tre-fyra timmar.

Vi frågar Dinesh vad han tycker om hemligheter och om att få vara ifred.

– Det är viktigt med hemligheter, säger han tveklöst, fast tillägger att det är sällan han tänker så mycket på om det är viktigt eller inte. Det viktigaste för honom just nu är att studera och gå i skolan.

Han har egna hemligheter som han inte berättar för någon. Vi får så klart inte veta vilka det är! Är det hemligheter så är det! Han småler och avslöjar att han ibland berättar några av sina hemligheter för sina kompisar, eller för sina bröder.

– Ibland är det skönt att få vara för sig själv och då brukar jag gå ut i skogen, säger Dinesh. När han vill vara ifred hemma går han till ett tomt rum och stänger dörren. Där brukar han sedan sitta och läsa böcker ifred.

Läs hela berättelsen om Dinesh här.

Rafiki undrar: Har du tjuvkikat på dina julklappar?