Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

8/3, Internationella kvinnodagen

Nene fick inte börja skolan för hon är tjej. Men Nene fick en andra chans!

Nene hade en dröm. Något som hon önskade sig mer än allt annat. Och det var att få börja skolan. När hon såg de andra barnen gå till skolan på morgonen önskade hon så att hon kunde följa med dem. Hon skulle också vilja lära sig att läsa och skriva och lyssna till en lärare som berättade om nya spännande saker varje dag.

Fastän Nene var elva år hade hon inte gått en endaste dag i skolan. Hennes föräldrar tyckte nämligen inte att det var särskilt viktigt. Och dessutom behövdes hon hemma.

Så länge Nene kunde minnas hade hon hjälpt sin mamma i hemmet. Hon sopade golv, hämtade ved och vatten och tog hand om småsyskonen.

Staden där Nene bor heter Dioila och ligger i sydvästra Mali. Runt staden breder åkrar ut sig och från tidig morgon kan man se arbetare ute på fälten. Många av dem är barn som arbetar istället för att gå i skolan. En av dem är Nenes bror.rafiki-framfor-tavlanl-bloggbild

Men så en dag fick Nene höra talas om att det skulle komma en skola till Dioila. Skolan kallades för ”Speed School”.
Speed School betyder ”snabb-skola” och var för barn som Nene, som aldrig hade haft möjligheten att gå i skolan. Full av iver sprang Nene hem till sin mamma och pappa för att berätta den stora nyheten.
Gissa om hon blev besviken när både föräldrarna och hennes äldre bröder sa nej. De tyckte inte att flickor behövde gå i skolan och dessutom behövde familjen hennes hjälp hemma. Men Nene gav inte upp utan tjatade och tjatade.
Till slut lyckades hon övertala sin pappa och det bestämdes att Nene skulle få börja skolan.
Sedan en tid tillbaks går Nene i skolan.  – Det är det roligaste som finns!

Efter bara några månader har jag lärt mig både läsa och skriva, berättar Nene. – Min klass är liten och jag får jättemycket hjälp av lärarna. Dessutom använder lärarna det språk som Nene pratar hemma. När de har lärt sig lite mer ska de få lära sig franska också.
Efter ett år med Speed Schools kommer hon kunna hoppa in i den vanliga skolan. Och Nene vet vad hon vill bli när hon blir stor. – Jag vill bli lärare så att jag kan ge andra barn samma chans som jag själv har fått!

Ladda ner Rafikis barnrättsbok

Text: Åsa Einarsson Foto: Paula Alderblad