Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Rafiki i Laos

Idag är det en annorlunda dag på en skola bland bergen i norra Laos. Ett team som åker runt i skolorna har kommit till dem. Teamet åker runt i byarna och det handlar om att tvätta händerna, använda rent vatten till mat, var man går på toa och var man slänger skräp.

När Rafiki kommer har eleverna sprungit runt på skolgården och satt upp flaggor i olika färger: Här ska det vara rent, här går vi på toa, här slänger vi skräp. Naturligtvis sitter det inga flaggor för att gå på toa mitt på skolgården. Det vet förstås barn här också. Det finns ju toalett. Men bakom buskarna då – vad är det för problem med det?

 

 

Onechen berättar varför och lär barnen flera sånger. De är på språket Lao. Det är barnen inte så bra på. De pratar språket rshi hemma (ershi). Två flickor i femman sjunger en sång om samma sak på sitt språk. Då kan barnen sjunga med bättre. La tar över berättander  för han är från byn och kan språket. Det kan inte lärarna som jobbar här.

– Nu ska vi ut och tvätta oss, säger han. Vi tar kort på era händer nu och sen tar vi efteråt så ska vi jämföra.

De tvättar händerna med tvål och några klipper naglarna. De sköljer bort tvålen och tar nytt kort. Sen äter alla banan och jordnötter för nu har de rena händer.

 

La fortsätter och berättar om vilket vatten som är bra när de sköljer grönsaker. En av tjejerna i klass 4 har med lillasyster idag. Hon vill mest springa ut men det finns ingen annan som kan passa henne.

Barnen får höra en berättelse om en kille som drack smutsigt vatten och blev sjuk – och hur han kom på hur han skulle få rent vatten.

Vi springer in och ut ur klassrummet hela förmiddagen. Det slutar med att eleverna samlar skräp och slänger det på rätt plats. Sen är det lunch. Då är klockan halv elva. Och hur det går till kommer i en senare text.

 

 

Rafiki o Andreas