Barn berättar
Lätt att läsa
Rättigheter
Lätt att läsapuff-rattigheter

Skolgång ger Nyaing nya möjligheter

Nyaing (till vänster) är elva år och går första året på Secondary school, Det är som klass 6.
Nyaing med skolkamrater.
Lektion i skolan.
Geografi står på schemat nu.
Lektion i skolan.
Rafiki med Nyaing och hennes klasskamrater.

Alla artiklar på temat: Ingen fattigdom

I norra Laos finns många vackra byar. De som bor där odlar ris och annat de behöver. Många av de vuxna har bara gått ett eller två år i skolan. De flesta har mat och klarar sig men lever ganska fattigt.

Rent vatten, sjukvård och skola kan finnas långt från där man bor. I dag kan de flesta gå upp till femte klass i skolan i många byar. Sedan slutar barnen eller så får de vandra långt för att komma till en skola som har de högre klasserna.

Nyaing är elva år och går första året på Secondary school. Det är som klass 6. Hon har äldre syskon som går på skolan och de bor vid skolan.

– Jag gillar ämnena i skolan. Särskilt lao och när det är dans på schemat, säger Nyaing. Favoriten på rasten är rattanball och på kvällarna tittar jag helst på ThaiTV.

I den by där Nyaing går i skolan finns ingen ström. Läxorna görs därför i ljuset av en ficklampa, eller tidigt på morgonen så snart det blivit ljust. Tv kan Nyaing se hos en lärare som har kopplat den till ett bilbatteri.

Varannan helg går eleverna hem till sina familjer. Det är långt. De flesta barnen berättar att de längtar efter sina familjer. Hela helgen hemma ägnar de sig åt att skaffa mat till nästa period på skolan. Föräldrarna har inte pengar att skicka med utan barnen skördar grönsaker och annat som de bär med sig.

Livet i byarna är tufft men med utbildning kan man få en annan framtid. Rafiki träffade Sakhao som är vuxen och som var den första i sin by som fick gå i skolan. Två dagar tog det honom att vandra till skolan.

Vad tjänade du på att gå i skolan?
– Jag kan läsa och skriva i dag. Det kan inte mina föräldrar. Jag är en av de få i min generation som kan ta ett jobb. Jag kan lära mig nya saker eftersom jag kan läsa, säger Sakhao.

Text och foto: Andreas Hallman