Människor äter pannkakor nästan överallt. Här är ett enkelt recept om du vill testa att laga pannkakor själv.
Människor äter pannkakor nästan överallt. Här är ett enkelt recept om du vill testa att laga pannkakor själv.
Här gräddas pannkakor på lunchrasten i Tanzania
Här gräddas pannkakor på lunchrasten i Tanzania

Pannkakor nästan överallt

Vart du än reser i världen så kan du få pannkaka att äta. Ibland som maträtt och ibland som bröd eller tillbehör. Recepten liknar varandra.

I Indien heter det dosa. I Eritrea och Etiopien äter man gärna injera. I Frankrike rullar man ihop pannkakan med något gott i och kallar den crêpes. På arabiska heter det fatira.

Ät pannkakorna med skivad eller mosad frukt, apelsinbitar och grädde eller hoprullade med ost eller nötter. Pannkakor kan man äta till vad man vill.

INGREDIENSER

8 pannkakor

3 dl vetemjöl
6 dl mjölk
3 ägg
0,5 tsk salt
2 msk smör till stekning

Så här gör du

1. Vispa ut mjölet i hälften av mjölken till en slät smet.

2. Vispa i resten av mjölken, ägg och salt.

3. Låt smeten svälla i 10 minuter i kylskåpet.

4. Smält smöret i en stekpanna och häll ner lite av smeten i stekpannan. Vicka på pannan så att smeten sprider sig och blir tunn. Vänd pannkakan när den börjar släppa i kanterna. Ha ganska låg värme så att pannkakan inte bränns.

Smaklig måltid!

Rafiki fikar
Kom ihåg att alla får vara med och bestämma vad som ska vara till pannkakorna.

Läs mer om globala målet 10 - Minskad ojämlikhet

Till startsida för tema - Minskad ojämlikhet

E-lektioner

Tidning