Nataly röstar i skolvalet om rätten till rent vatten
Med Colectiva Feminista* har Nataly och hennes vänner lärt sig mer om varför vatten är viktigt.
Nataly och hennes klass har också målat en stor vattendroppe. I den skrev och ritade de vad de själva kan göra för att fler ska få tillgång till rent vatten.

Nataly och hennes klass röstade i skolvalet

Det handlade om att alla ska få rätt till rent vatten hemma och i skolan. Där de bor, i kommunen Suchitoto i El Salvador, finns inte rent vatten till alla. I Suchitoto ansvarar kommunen för att vatten når ut till alla i kommunen. Också till de som bor långt utanför stan.

När vattnet nått landsbygden är det invånarna själva som bestämmer hur vattnet ska delas lika. De bildar kommittéer, grupper, som tar beslut tillsammans.

Men på vattnets väg till landsbygden passerar det många företag som använder vattnet. Så vattnet som kommer fram till landsbygden räcker inte alltid och är ofta förorenat.

Den 27 oktober röstade alla vuxna om kommunen ska lova att skydda vattnet så det räcker till all på landsbygden och är rent. Innan hölls ett skolval på Natalys skola.

I skolvalet om rent vatten fick barnen öva sig på att rösta och ta egna beslut i frågor som de tycker är viktiga.

– Idag har vi röstat om vattnet som en mänsklig rättighet. Det är viktigt, för att av vattnet lever vi. Vi gillar vatten och därför har vi röstat, säger Nataly.

För att veta vad de ska rösta på har de fått lära sig om varför vatten är viktigt för människor, djur och växter. Och hur man kan ta hand om vattnet så att det hålls rent och räcker till fler.

– Jag har lärt mig att vatten ger oss liv och att vi blir sjuka om det inte finns vatten. Jag har också lärt mig att vatten, som är en mänsklig rättighet, innebär att kunna dricka vatten och att ge vatten till växter och djur, säger hon.

Hur kan man ta hand om vattnet?

Av organisationen Colectiva Feminista har Nataly och hennes klass fått lära sig varför vatten är viktigt och hur man kan vara rädd om det. Det här kom klassen fram till: 

 • Låta träden leva
 • Slänga skräp i papperskorgar och ingen annan stans
 • Stänga av kranen ordentligt så den inte droppar
 • Låta floden vara fri från skräp
 • Duscha kortare tid

Text och Foto: Alice Hansson och Camilla Bergius

Alla människor har rätt till rent vatten. Nataly bor I El Salvador. Där finns inte rent vatten till alla.

Bor man på landet i El Salvador kan vattnet vara smutsigt. Ibland har företag smutsat ner vattnet. Ibland är brunnen inte så djup. Då kommer smuts in där.

Hela folket röstade och vill ha hjälp att få rent vatten. Företag får inte smutsa ner för att tjäna mycket pengar.

Natalys skola ordnade med skolval. Alla eleverna fick rösta på det de tyckte var viktigt. Nataly röstade på att alla ska få ha rent vatten, varje dag.

– Idag har vi röstat om vattnet som en mänsklig rättighet, berättar Nataly. Det är viktigt, för av vattnet lever vi. Vi gillar vatten. Därför har vi röstat, säger Nataly.

– Jag har lärt mig att vatten ger oss liv. Utan rent vatten blir vi sjuka. Alla blir sjuka, människor, djur och växter. Vi ska vara rädda om vattnet, fortsätter hon.

Några viktiga mål att nå till år 2030

 • De fattigaste människornas inkomster ska öka
 • Inkludera alla medborgare i samhället oavsett ålder, kön, religion, ursprung…
 • Ta bort lagar och politik som diskriminerar
 • Ge fattiga länder en starkare röst i avtal mellan länder

Vill du veta mer?

På globalamalen.se kan du läsa mer om globala målet nummer 10. Vill du läsa mer om Barnkonventionen kan du göra det här.

Nataly

Ålder 9 år Bor i kommunen Suchitoto i El Salvador Gillar Att leka och att göra läxor.

Fundera på

 • Finns det saker som är orättvisa i din kommun?
 • Vad skulle du vilja rösta om i ett skolval?

Tema: Minskad ojämlikhet

FNs Barnkonvention
Rafiki tidning nr 1 2020, Minskad ojämlikhet