Om man ska åka till ön där Asadul bor ska man först ta flyget från Sverige till Dhaka, huvudstaden i Bangladesh. Sedan åker man buss i några timmar. När man klivit av i Gaibandha åker man autoriksha i tjugo minuter. Sedan vidare med häst och vagn över sandbankarna ner mot floden. I sanden kör bilhjulen fast men hästhovar funkar bättre. Väl nere vid floden tar man båt till rätt ö. Spännande, eller hur!?

I Asaduls hus finns varken rinnande vatten eller toalett, men det är inget problem.
– Vi har toalett på gården och det är gångavstånd till närmsta vattenpump, berättar Asadul och pekar mot brunnen.
Asaduls familj
Asadul är 10 år och bor på ön Chowmohon i floden Brahmaputra i norra Bangladesh. Han bor i ett hus byggt av plåt, tillsammans med sin mamma, pappa, farmor och två yngre systrar.
Familjen har kossor, getter och höns på gården. Asaduls pappa är bonde och jobbar på risfälten. Mamma är hemmafru, tar hand om hushållet, barnen och lagar mat. Asadul har, förutom sina två yngre systrar, också två äldre systrar. De bor inte längre på ön. De har flyttat till mormor, som bor i en större stad. Det har de gjort för att kunna gå i skolan.

Det bästa med ön är maten!
Det bästa med ön Chowmohon är, menar Asadul, att det finns så god mat och frukt där. Och så finns det många ställen att leka på.
– Jag älskar att bada! Mina kompisar och jag brukar bada i floden varje dag. Ibland tar vi med oss tvål också för att tvätta oss och bli rena. Det är viktigt att hålla sig ren. Det förhindrar sjukdomar. Det har vi lärt oss i skolan, säger Asadul.
Hämtar vatten från pumpen
Det finns många öar i norra Bangladesh. De flesta som bor här är fattiga på saker och ägodelar. Det är ingen självklarhet att varje familj har en egen toalett eller att de har vattenkranar i husen.
Asaduls familj har en egen toalett på gården. Den har hans föräldrar byggt. Det är ett hål i marken. Man sitter på huk över hålet. Toaletten finns utomhus och den har väggar av bambupinnar. För att hämta vatten måste man gå till byns vattenpump. Den ligger femtio meter från Asaduls hus. De är många hushåll som delar på vattenpumpen.
– Oftast hämtar min mamma vatten till huset och ibland går jag dit, berättar Asadul.

Vatten är viktigt
Vatten måste man dricka, använda till matlagning, tvätta sig i eller borsta tänderna med. Asadul borstar tänderna varje morgon och kväll.
Det tar bara några minuter för Asadul att gå till skolan. Han går i klass fem. Det bästa med skolan tycker han är att träffa sina vänner. De brukar skoja med varandra och leka på rasterna.
Favoritleken heter “golla shyt”. Den liknar leken ”kull” eller ”datten”. Asaduls favoritämne i skolan är engelska. Han drömmer om att bli läkare och hjälpa de sjuka. Det finns inga läkare på ön där Asadul bor.
– Läkare är viktiga för att alla ska kunna få hjälp om de blir sjuka, säger Asadul.

Skolan på ön
På ön finns skola bara upp till årskurs fem. Asadul tycker att det är tråkigt att det inte finns någon skola för de äldre barnen på ön.
– Skolan är viktig för att få kunskap. Om man vill bli läkare måste man gå länge i skolan.
Asadul poängterar också att det faktiskt är barns rättighet att få utbildning. Kanske kommer Asadul också flytta till en större stad som hans systrar gjort. Då kan han fortsätta att gå i skolan.
Text och foto: Caroline Karlsson