Sheela är 11 år och bor på ön Kamarbashpata i norra Bangladesh tillsammans med sin mamma och sina syskon.
Sheela är 11 år och bor på ön Kamarbashpata i norra Bangladesh tillsammans med sin mamma och sina syskon.

Regnet gör det svårt att gå till skolan

Ibland är ön där Sheela bor så översvämmad att skolan måste stänga. Då har floden stigit så mycket att de inte kan ta sig fram till skolan.

– Men under torrperioden kan jag promenera till skolan, det tar cirka 20 minuter då, säger Sheela.

Sheela är 11 år och bor på ön Kamarbashpata i norra Bangladesh tillsammans med sin mamma och sina syskon.

Naturkatastrofer

Bangladesh är ett land som drabbas hårt av klimatförändringar. Varje år blir det cykloner, kraftiga oväder, och översvämningar. Ön Kamarbashpata ligger i floden Jamuna och de som bor där är fattiga och mycket utsatta för naturkatastrofer. Under regnperioden blir det svårt att ta sig fram och ibland kan hela öar försvinna.

Sheela berättar att de brukar gräva flodgropar där hon bor. I flodgroparna kan regnet rinna ner och då blir översvämningarna inte lika stora. Hon berättar:

– Under regnperioden måste jag ändå ibland vada i vattnet för att komma till skolan eller åka båt för att komma fram. Ibland måste skolan stänga på grund av allt vatten.

Vill bli läkare

Sheela går i klass 6 och i framtiden vill hon utbilda sig till läkare. Innan och efter skolan hjälper Sheela sin mamma med hushållssysslor som att tvätta och laga mat. På fritiden tycker hon om att spela spel och se på tv. Hon berättar:

– Vi har ingen tv i vårt hus, så jag brukar gå över till min granne och se på tv. Jag gillar att se på tecknade filmer, hindifilmer eller på cricket.

Elen hemma hos Sheela

I Sheelas hus använder familjen fotogenlampor när det är mörkt, men Sheela skulle hellre vilja ha solcellslampor. De är bra för miljön och bättre än fotogenlampor eftersom man slipper få rök i ögonen.

De hugger ner för mycket skog

Sheela tycker att det är viktigt att plantera träd för att miljön ska bli bättre. Hon berättar att det huggs ner mycket träd där hon bor. Tegelstensfabrikerna behöver träden som bränsle.

Trots att ön där Sheela bor ofta drabbas av cykloner och översvämningar trivs hon med att bo på Kamarbashpata.

– Vårt hus är byggt uppe på en höjd, så min familj klarar sig bra under regnperioderna, säger hon

Vatten där Sheela bor

Sheelas familj hämtar vatten från en brunn. Den ligger en bit från huset och det är flera familjer som hämtar vatten där. De måste pumpa upp vattnet för brunnen är borrad djupt ner i marken.

När det blir översvämning blir det svårt att ta sig till brunnen. Men eftersom det är en borrad brunn så kommer det inte in smutsigt vatten. Det är bra för då kan de hämta rent vatten när floden sjunkit undan. Ibland förstörs brunnarna av översvämning ändå.

Toa finns på gården. Det är ett litet hus med ett hål i golvet. De ställer ett krus med vatten där så det går att tvätta sig. Många barn gillar att bada i floden. En del badar varje dag.

När floden stiger under regnperioden tar den med sig smutsigt vatten. Det är jord och lera men det kan också vara innehåll från toaletter som svämmats över. Om det blir högt vatten blir det svårt att tvätta sig.

Det leriga vattnet rinner ut över risfälten. Så när regnperioden är över växer det bättre!

Läs mer om globala målet 6 - Vatten och sanitet

Till startsida för tema - Vatten och sanitet

E-lektioner