Rita är 12 år och bor i Indien. Hon sitter i byns barnparlament där barnen träffas för att lära sig att vara med och bestämma.

Det har kommit hälsolärare till skolan. Alla får lära sig hur man tvättar händerna så man inte blir sjuk. Mellan fingrarna ska tvålen in. Korta naglar är bra. Då samlas inte så mycket smuts. Vatten och tvål ska finnas vid toaletterna så man inte sprider bakterierna. Att tvätta händerna före maten – det är superviktigt!

Barnen demonstrerar i byn. Den här dagen har de förberett länge. Gjort skyltar och skrivit tal. Idag ska de gå runt i byn och berätta att de vill ha en renare by. Bättre miljö för djur och människor. Sortera sopor och skydda naturen. Djuren får i sig plast när de letar mat. På plakaten står det: ”Använd mindre plast!”, ”Släng inte skräp på gatorna och i naturen!”, ”Vi vill ha en renare miljö!” De läser också upp vad de tycker. En väldigt viktig dag.

Alla har samlats för att titta på film. Filmen handlar om hur man håller sig frisk. Man får också se vad som händer om man blir sjuk – usch!

Indien ligger i södra Asien

Indien ligger i södra Asien.

Att få vara med och bestämma

Rita älskar att leka med byns hundar. Speciellt en hund som kommer till hennes hus ibland. Hon vet inte vad den heter men den är så snäll och gillar att leka. Fin är den också. Rita har nio syskon. Hon är yngst. Fyra av syskonen har redan gift sig och flyttat.

“Bra lärare i skolan är viktigt. Lärare som kommer varje dag, som kan mycket och som tycker om oss barn.”

Rita är med i byns barnparlament. Där träffas barnen i byn för att lära sig att vara med och bestämma.
– Om jag fick bestämma skulle vi ha bättre gatljus i byn, säger Rita. Det känns viktigt för då känner man sig säkrare ute på kvällarna när det är mörkt. Bra elektricitet är också viktigt så ingen skadar sig. Bra lärare i skolan är också viktigt. Lärare som kommer varje dag, som kan mycket och som tycker om oss barn.

Om Rita

Namn: Rita Silojey Ålder: 12 år Bor: Indien
Familj:
Mamma, pappa och nio syskon. Gillar: Djur. Att leka med hundarna i byn.

– Vi har tur. I vår by finns det gott om vatten trots att det är torka halva året. Då brukar det vara runt 42 grader varmt. Vi har vatten så det räcker till våra djur och oss själva. Bufflarna dricker väldigt mycket!

“Jag vill bli polis när jag blir vuxen.”

– Det är viktigt att vara med i barnparlamentet. Där får vi lära oss viktiga saker. Bra vanor som håller oss friska, om miljön och barns rättigheter. Jag vill bli polis när jag blir vuxen. Min morbror är polis. Det är ett viktigt yrke.

Text och foto: Saba Selomon

Rita älskar hundar. En hund kommer till Ritas hus. Hon vet inte vad den heter. Den är så fin!

Rita har nio syskon. Rita är yngst. Rita är med i ”barnparlamentet”. Där träffas barn för att lära sig vara med att bestämma.
– Om jag fick bestämma skulle vi ha fler gatlyktor i byn, säger Rita. Det är otäckt att vara ute när det är mörkt.
– Jag vill också ha bra lärare i skolan som kommer varje dag. Lärare som gillar barn.

– Vår by har tur! Vi har gott om vatten. På sommaren är det väldigt varmt. Då behövs mycket vatten. Bufflarna dricker jättemycket!

– I ”barnparlamentet” får vi lära oss att vara rädda om miljön. Och att hålla oss friska. Vi får lära oss om barns rättigheter också.

– När jag blir stor vill jag bli en bra polis. Det är ett viktigt yrke.

Text och foto: Saba Selomon

Om Rita

Namn: Rita Silojey Ålder: 12 år Bor: Indien
Familj:
Mamma, pappa och nio syskon. Gillar: Djur. Att leka med hundarna i byn.

Tema: Rent vatten och sanitet

Globala målen 6 - Rent vatten och sanitet för alla
FNs Barnkonvention